14 Οκτ 2016

Αγιωνυμία ενός Αδελφού των Χριστιανικών Σχολών

Άγιος Salomon Leclercq
(1745-1792)

Αγιωνυμία ενός Αδελφού των Χριστιανικών Σχολών

salomon laclercq2

O Guillaume-Nicolas-Louis Leclercq (frère Salomon, το μοναχικό του όνομα) γεννήθηκε στην πόλη Boulogne-sur-Mer της Γαλλίας, στις 14 Νοεμβρίου 1745 και δολοφονήθηκε στο Παρίσι, στις 2 Σεπτεμβρίου 1792. Η Καθολική Εκκλησία τον ανακήρυξε μάρτυρα και μακάριο. Υπήρξε ο πρωτομάρτυρας (πρώτος frère άγιος) της Γαλλικής Επανάστασης. Ο Frère Salomon κατέχει την 57η θέση, ανάμεσα στους 151 Μάρτυρες, τους οποίους ο Πάπας Πίος ΧΙ ανακήρυξε Μακάριους στις 17 Οκτωβρίου 1926.

Η Γαλλική Επανάσταση, αφού ανέτρεψε τη μοναρχία, στράφηκε κατά της εκκλησίας. Οι ιερείς και οι μοναχοί υποχρεώθηκαν να απαρνηθούν τους θρησκευτικούς τους όρκους και να δηλώσουν πίστη στο Σύνταγμα, υπό την απειλή της εξορίας, της φυλάκισης, ακόμη και της αφαίρεσης της ζωής τους. Οι περισσότεροι frères, επειδή οι μοναχικές τους κοινότητες διαλύθηκαν βίαια, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σχολεία και να κρύβονται.

Ο Frère Salomon Leclercq την εποχή εκείνη ήταν γραμματέας του γενικού ηγούμενου του Τάγματος, αφού προηγουμένως είχε διατελέσει σε σχολεία δάσκαλος, διευθυντής, οικονόμος και διευθυντής του δοκιμίου. Επεδείκνυε πάντα αφοσίωση στην αποστολή του και εκτελούσε με πίστη και συνέπεια τα καθήκοντά του. Έχοντας αρνηθεί να απαρνηθεί την πίστη του, ζούσε μόνος στο Παρίσι, συνεχίζοντας κρυφά την αποστολή του.

Σε ένα από τα πολλά γράμματα που απηύθυνε ο Fr. Salomon στην οικογένειά του, γράφει σε μια από τις αδελφές του: «Ας υποφέρουμε, λοιπόν, με χαρά και ευγνωμοσύνη, τους σταυρούς και τις λύπες που θα μας στείλει ο Θεός. Εγώ δεν είμαι άξιος να υποφέρω γι’ Αυτόν, διότι δεν έχω δοκιμάσει ακόμη τίποτε δυσάρεστο, ενώ υπάρχουν τόσοι ομολογητές της πίστης που δοκιμάζονται». Δεν υποψιαζόταν ότι το ίδιο βράδυ θα συλλαμβανόταν και θα οδηγούνταν στο παλιό μοναστήρι των Καρμελιτών, το οποίο λειτουργούσε πια ως φυλακή, όπου διαδραματίστηκε μια από τις πιο φοβερές σφαγές που έγιναν στη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης: 166 ιερείς και μοναχοί φυλακίστηκαν και σφαγιάστηκαν χωρίς δίκη και τα σώματά τους ρίχτηκαν στα πηγάδια του κήπου, επειδή δεν δέχτηκαν να απαρνηθούν την πίστη τους και τις αρχές τους. Ήταν 2 Σεπτεμβρίου του 1792.

Ο ίδιος ομολογούσε : «Με όλους τους Αδελφούς μου, έχουμε μια ένωση, μια αρμονία και μια ειρήνη που δεν τις βρίσκουμε παρά μόνο υπηρετώντας πιστά τον Θεό».
Θα ανακηρυχθεί Άγιος στις 16 Οκτωβρίου 2016, στη Ρώμη, ενώ η μνήμη του γιορτάζεται στις 2 Σεπτεμβρίου κάθε έτους.

Στο Τάγμα των Αδελφών των Χριστιανικών Σχολείων Δελασάλ, η ομάδα των ηρωικών μαρτύρων της πίστης περιλαμβάνει έναν εντυπωσιακό αριθμό Frères: περίπου 200. Το φαινόμενο αυτό των μαρτύρων ξεκίνησε κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης και βρίσκει συνεχιστές μέχρι σήμερα. Τελευταίο συγκλονιστικό γεγονός η δολοφονία του Frère Jaime Gutierrez, στην Κολομβία, στις 21 Μαΐου 1991, ο οποίος αντιτάχθηκε στους εμπόρους ναρκωτικών.

Εκπαιδευτική Συνεργασία

Saint Paul Δελασάλ Δελασάλ Θεσσαλονίκης Άγιος Γεώργιος Γ.Ι.Ε.Ι.Ε.
Ελληνογαλλική Σχολή "Ο Άγιος Παύλος" Νηπιαγωγείο Δημοτικό "Δελασάλ" Ελληνογαλλικό Κολέγιο "Δελασάλ" Δημοτικό Σχολείο "Ο Άγιος Γεώργιος" Γ.Ι.Ε.Ι.Ε. Ελληνογαλλικά Σχολεία Ελλάδας

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι